Hest og Rytter i trafikken

Mange bilister er ikke opmærksomme på hestens natur og ved ofte ikke, hvordan de skal opføre sig med ryttere på vejen. Som flugtdyr reagerer heste ofte frygtsomt på ukendte høje lyde og hurtige bevægelser. Det er derfor ikke kun vigtigt, at ryttere får deres dyr vant til vejsituationer. Bilister bør også tilpasse deres køremåde, når de møder heste på vejen.

Gensidig respekt er et og alt i trafikken

Ifølge færdselslovens §41 skal bilister “holde en efter forholdene passende lav hastighed”, når de nærmer sig heste eller kreaturer på vejen. En regel, som også indgår i teoriundervisningen, når man tager kørekort, men som nogle bilister tilsyneladende har glemt.

Rådet for Sikker Trafik har lavet en udvidet vejledning, der anbefaler, at bilister- foruden at sætte farten ned og altid holde god afstand – blænder lyset ned, hvis de møder en hest efter mørkets frembrud.

Generelt skal bilister være opmærksom på, at heste ofte bliver bange for uvante lyde og ting. Derfor gælder hvis bilisten holder stille i bilen for at lade en rytter komme forbi på sin hest, så skal den vente med at speede op, til hesten er et godt stykke væk.

Hvis bilisten kører med en last, der flagrer eller rasler, er det en god idé at være ekstra forsigtig. Bilisten bør også holde øje med, om rytteren giver tegn til, at man skal stoppe eller sænke farten, da det kan være fordi, hesten er bange eller svær at styre, lyder rådet.

Men også rytterne bør overholde nogle regler 

Rytteren skal være fysisk og mentalt i stand til at kontrollere hesten. Han skal derfor have tilstrækkelig erfaring, dygtighed og styrke til at kunne mestre hesten. Der er ingen generel test, der kan sammenlignes med køreprøven, i hestesport. Rytterne skal overholde de samme regler som andre chauffører. Dette gælder ikke kun højrekørsel eller trafikskilte, men f.eks. også

  • Den generelle ret til vejs regel “højre før venstre “
  • Behovet for gensidig forsigtighed og hensynstagen
  • Stop ved rødt lys

Ryttere skal være synlige på afstand

Rytterne kan hjælpe med at øge sikkerheden for sig selv, deres dyr og andre trafikanter. I henhold til trafiksikkerheden skal de være tilstrækkeligt oplyst i mørke og i skumringen. For at gøre dette skal de udstyres med et klart synligt hvidt lys foran og et rødt lys bagpå.

Når man rider i en samlet gruppe, er belysning ikke påkrævet for alle heste, men kun for for- og bagenden af foreningen. Generelt bør ryttere udstyre sig selv og deres hest med det nødvendige udstyr, så de kan holde den under kontrol så bedst muligt.

Hvad alle trafikanter ellers har brug for at vide

  • Ryttere kan også findes i lukkede byer, ikke kun på landeveje. De samme regler gælder (trafiklys, højrekørsel, håndsignaler ved drejning som med en cykel osv.).
  • På motorveje, stier, vandre- og cykelstier er ridning tabu.
  • Hvis flere rytter er på vej, må de ikke ride side om side (undtagelse: ridning i en samlet gruppe) men skal ride bagved hinanden med en tilstrækkelig afstand.
  • Ryttere støder på fodgængere, cyklister, andre ryttere og motorkøretøjer kun i skridttempo.
  • På stærkt befolkede eller ukendte stier, over uoverskuelige kuper og i kurver, er det vigtigt at ride i skridt; der kan være fodgængere eller cyklister bag dem.
  • Hestepær på gaden skal fjernes, fordi de øger risikoen for ulykker på grund af snavs på vejen.
  • Ryttere er ikke lovligt forpligtet til at bære hjelm. Dette anbefales dog stærkt til din egen beskyttelse!

Hestevogne i trafikken

Hestevogne er også underlagt trafikreglerne. Men hvordan skal bil- og motorcykelister opføre sig? Hestevogne på vejene er ikke hel almindelige. I princippet er køreheste vant til at være afslappet på vejen. Ikke desto mindre er der altid ekstraordinære situationer, hvor hestene kan blive skræmt og forlader deres vejbane.

Hvis en bilist ser en hestevogn fra afstand, gælder de samme adfærdstips som når de møder ryttere. Hestevogne kører normalt med 5 til 7 km / t og må overhales. Bilister og motorcyklister skal køre jævnt forbi med en sideafstand på omkring to meter. Og skæres kun ind igen, når hele hestevogn kan ses i bagspejlet.

Der kræves særlig opmærksomhed, når kusken ønsker at dreje. Kuske angiver ofte retningsændringer ved håndsignaler. Lejlighedsvis kan det imidlertid signalere om intentionen, hvis kusken vinker med en kølle eller elektroniske blinklys. Hvis hestevognen stiller op til venstre for at dreje, må den ikke overhales!

Hvis en hestevogn kommer i møde på en smal gade, kræves der særlig hensyn. Hvis følgende trafik tillader det, skal bilen som en forsigtighed køre til højre indtil hestevognen er forbi.